Naar de inhoud
27.01—02.02.2022

Gedichtenwedstrijd Doesburg

Wanneer?

15–24 januari 2021

Wat?

Gedichtenwedstrijd 2021
Er is veel in ons leven veranderd, het afgelopen jaar. Maar gelukkig zijn er ook veel dingen hetzelfde gebleven. Bijvoorbeeld het schrijven van gedichten. Wat je ervoor nodig hebt is een tafel, een stoel, een vel papier en een pen. Zo was het en zo is het nog steeds. Dus vergeet mondkapjes, gepaste afstand en vaccinaties en ga er eens rustig voor zitten. Want het is weer zover: de jaarlijkse gedichtenwedstrijd in het kader van de Poëzieweek die van 28 januari t/m 3 februari 2021 zal plaatsvinden in Vlaanderen en Nederland. Het officiële thema van deze poëzieweek is ‘Samen’, maar deze keer wijken wij daarvanaf en daar is een goede reden voor.
Het jaar 2021 zal namelijk wat ons betreft in het teken staan van een heel ander thema, namelijk Broze Aarde. Het is de naam van een prachtig gedicht, gegoten in de vorm van een hooglied en geschreven door de bekende Zuid-Afrikaanse dichteres Antjie Krog. In haar hooglied bezingt Antjie Krog de aarde in al haar schoonheid maar ook in haar toenemende mate van verval, voor wie wij niemand anders de schuld kunnen geven dan onszelf. Maar het is nog niet te laat, al verkeert onze planeet in een verregaande staat van broosheid.
Een klein groepje Doesburgers heeft zich door het gedicht en de titel Broze Aarde laten inspireren tot het organiseren van een aantal evenementen in 2021, die op diverse manieren maar onder de overkoepelende naam ‘Broze Aarde’ de aandacht zullen vestigen op de toestand van onze broze aarde. Eén van die evenementen is de gedichtenwedstrijd waaraan u hopelijk mee gaat doen.
Wat zou u in een dichterlijke vorm kwijt willen over de toestand van onze aarde? Over uw hoop of misschien wel wanhoop? Over uw gevoelens bij het zien van de eenzame ijsbeer op die schots? De gletsjer die langzaam de zee in glijdt? De gebieden waar het steeds droger en andere gebieden waar het steeds natter wordt? Aan een gebrek aan onderwerpen zult u beslist niet gaan lijden, aan uw tafel met dat vel papier voor u.
U heeft de tijd tot en met vrijdag 15 januari, maar dan moet uw gedicht ook echt bij ons zijn. Svp sturen naar: chris.kors@gmail.com
De uitslag zal op zondag 24 januari tijdens een gezellige bijeenkomst in de Martinikerk bekend gemaakt worden. In aansluiting daarop zal het winnende gedicht aan de buitenmuur van de Martinikerk onthuld worden door de burgemeester. Daar zal het enige maanden te zien zijn en uit ervaring weten wij dat veel voorbijgangers stil zullen staan om van de tekst te genieten.
Zoals elk jaar bestaat ook nu de jury weer uit Chris Kors, Petra Spaan, Marian Grandia, Jan Ravensteijn en Tineke Beishuizen.
Zij verheugen zich erop straks uw gedicht te lezen!

Waar?

Martinikerk Doesburg
Kerkstraat 4
6981 CM DOESBURG
Nederland

Prijs

€Het winnende gedicht prijkt een jaar lang op de muur van de Martinikerk.

Meer info

Organisatie: Gedichtenwedstrijd Doesburg / PKN gemeente Angerlo- Doesburg

chris.kors@gmail.com